Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Värdefull uppriktighet


När jag söker information vill jag ha svar i verifierad fakta och inte i påstådda antaganden.

Jag behöver först och främst lärdom i objektiva fakta innan jag kan sortera och värdera det som är viktigt att veta för mig och mina ställningstaganden. Saknas det viktiga uppgifter samtidigt som redovisad fakta spetsas med antaganden och kanske dessutom vinklas med eget tyckande då förmedlas varken en rättvis helhetsbild eller ett rättvist resultat. Gissningar bara vilseleder och förvillar! Vem som förmedlar informationen har stor betydelse men också hur fakta insamlas, verifieras, bearbetas och sammanställs före dess att informationen sprids.

Är jag oerfaren och saknar kunskap förlitar jag mig på min källa därför att jag i min okunskap och brist på erfarenhet inte kan värdera den information som ges. Först när jag har kunskap kan jag argumentera i mina olika frågeställningar och bilda mig en egen uppfattning i en sakfråga. Söker jag information inom ett ovanligt ämnesområde där få har kunskap och erfarenhet då är det extra viktigt att vara kritisk just därför att vi i vårt dagliga liv och leverne är bekväma. Vi dubbelkontrollerar och verifierar väldigt sällan det som påstås och konstateras. Och vet Du inte svar, så är inte heller det konstigt, men tillstå det istället för att dra till med en nödlögn.

VINSTEN MED ATT FRÅGA
Det är ingen lätt uppgift att kontrollera källor när såväl kunskap som erfarenhet är mindre kända och därför är svåra att finna och kanske i vissa fall helt saknas. Jag vet, det tog mig mycket och lång tid i mitt sökande efter en någorlunda övergripande helhetsbild av rasen barbet. Nu kan jag dela det jag lärt och förstått på några minuter istället för de tre långa år det tog mig att finna svar på mina frågor. Svar jag fann hos en äldre generation som kunde dela sin erfarenhet och förklara. Glädjande nog fanns även svar hos en ung generation som samarbetar med en äldre generation uppfödare och raskännare. Det har gjorts djupdykningar i flera historiska källor som gamla skrifter, dokument, stamböcker, brev och anteckningar etc som numera kan verifieras och förmedla en mer rättvis bild av rasens framväxt och utveckling. Kunskap från gårdagen som förklarar och skapar förståelse också för dagens skeenden.

Dagens officiella och befintliga rasinformation om barbet är ofullständig. En bristfällig information som har stora gapande luckor och väldigt lite av verifierade källor. Avsaknaden i en samlad, gemensam och verifierad historik gör att dagens barbetvärld fullkomligt flödar av myter och personliga värderingar. Samtidigt växer såväl rasen som intresset för den och växer gör också frågorna och rasens variation. Frågor som ofta får olika svar beroende på vem som tillfrågas. Det uppstår ett slags antiklimax när olika svar i samma fråga ställs mot varandra. Vilket i sin tur leder till nya frågor. Den äldre generationens uppfödare och raskännare innehar värdefull erfarenhet som är betydelsefull. Oavsett vad vi anser om personerna och deras avelsarbete så innehar de viktig källkunskap. De har erfarenhet och kan förklara historiska händelseförlopp som i sin tur kan förklara dagens skeenden. Kanske är det dags att stanna upp och lyssna på deras kunskap och erfarenhet för att lära istället för att döma. Helst innan den helt går oss förlorad. Här finns viktig information som vi idag behöver för att kunna förstå men som också krävs för att skapa ordning i och ge struktur åt en komplex rashundshistoria.

Toujours accompagnée par un Barbet

RÄTT ELLER FEL?
Om en ras växer snabbare än förmedlad fakta kring den då bygger vi en mycket bräcklig konstruktion. Då det börjar blåsa och belastningen blir samlat tung då brister snart också en klen konstruktion. Fyller vi istället gapande luckor med kunskap så att konstruktionen stärks och därmed blir långsiktigt hållbar hjälper vi rasen till bättre förutsättningar framåt. En stark konstruktion på stabil och stadig grund är två förutsättningar som är lika värdefulla och som i lika hög grad är beroende av varandra då vi pratar om långsiktig hållbarhet. Missköter vi den ena så faller också den andra eller vice versa, varför det är angeläget att vi stöttar såväl grund som konstruktion.

Problematiken inom barbetvärlden handlar inte om vem som har rätt eller fel utan om avsaknad fakta och bristfällig information. Vi bör uppriktigt berätta om verkliga skeenden och faktiska förhållanden. Först i medvetenhet och insikt kan vi värdera den fakta på vilken vi tar våra olika beslut. För det krävs lättförståelig och välformulerad basinformation som bygger på verifierbara källor.

Låt oss gemensamt utgå från samma faktabas då vi söker vår kunskap samtidigt som vi lär oss att skilja på fakta och åsikter. Om etablissemanget agerar och påverkar med syftet att begränsa mina fria val då har vi hamnat farligt långt från en demokratisk, uppriktig och vidsynt värld. Sök kunskap för lärdom i tolerans. Förmedla gärna och uppriktigt din egen åsikt men låt den aldrig bli ett hinder för andras!