Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Tid för miljövänligt munväder?

Barbet Koi räcker ut tungan

En del kallar det för kunskapsförakt. Jag kallar det kunskapsignorans. Jag tror nämligen inte att det enbart är isande hat eller het illvilja som gör att vi inte vill lyssna för att lära och förstå. Snarare tror jag mer att det handlar om vår bekvämlighet men också om fullkomligt skeva perspektiv. Allt ska ske snabbt så vi kan vinna mer tid för mycket av allt möjligt och omöjligt. Orsaken vilar också i våra sociala men ibland högst ogenomtänkta beteenden.

Att följa dit vinden blåser kan skapa en illusion av en nog så viktig samhörighet. Ett slående fenomen inte minst i sociala mediers till synes oupphörliga sökande efter okändas och kändas bekräftelse av den egna existensen. Inte minst är det lättvindigt enkelt att klicka tummen upp på dagens snackis än att verkligen fundera över dess innehåll och budskap. Det är helt ok att med omedelbar verkan visa att man gillar eller för all del också ogillar en gullig bild eller uttrycksfulla åsikter men se inläggen för vad dem är; Inte ens i storleken av en pytteliten snöflinga. En snöflinga smälter snabbt och kanske långt innan den ens tagit mark. Vissa snöflingor kan vara mer bestående då de är gnistrande speciella och bländande vackra andra blir till hagel - iskallt hårda och som träffande gör ont.

Om snöflingorna ansamlas kan de bygga stora och massiva drivor som kan hindra oss i vår gemensamma väg framåt men de kan också bilda underlag för ett utmärkt skidföre och leda till en snabbare väg framåt. Såväl människor som kunskap är beroende av god framkomlighet så klimatfrågan är sannerligen globalt viktig på mer än ett sätt i vår vardag. Varmt eller kallt? Gilla eller ogilla? Båda är av betydelse och har för- och nackdelar och balansen mellan dem är som alltid lika viktig för sammanhangets helhet. Det är extremerna som är bekymmersamma och ställer till det. Oavsett om det handlar om korta inlägg på twitter eller naturens och vårt eget välmående mår alla bättre om vi agerar för att minska på föroreningarna. Att verka och värna för ett gynnsamt klimat i alla rum och väder kan ge oss fördelaktig medvind i såväl det lilla som i det stora.

Ett miljövänligt munväder uppnås lätt med lite mer av tänkvärd tid för reflektion. En vaken och viktig insikt att komma ihåg då det kyligt haglar både okontrollerat och tätt. Lite mer av den nyttiga och inlärda impulskontrollen helt enkelt. Skada tillfogas oftast i hettans omedelbara beslut emedan de riktigt effektiva framstegen samlas i ett svalt långsamt tempo som gynnar klartänkta tankar före dess att vi skriver och skrider till ställningstagande handling. Jorden snurrar runt sin egen axel och jag väljer och ansvarar för min väg oavsett om Du gillar det eller inte! Reaktioner är aldrig fel men sättet i hur vi reagerar bör hållas inom miljövänliga värden i tydliga och toleranta spelregler som är lika för oss alla. Tänk på att hålla vägen fri och väl framkomlig för alla – det tjänar oss nu och belönar oss framöver!