Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Fakta mot myt

Närbild på Barbet Koi med krullig kalufs

Ibland sägs att Barbet är mer allergivänlig än andra hundar men detta är ett påstående som inte riktigt överensstämmer med verkligheten. Förvisso fäller inte Barbet men det lossnar ändå hår då och då från kroppen samt tussar t ex när hunden borstas och hanteras. Inga mängder men ändå. Allergiker kan reagera mot mer än bara pollen som fastnar i allt hår, såsom hundens saliv och urin, damm, hudavlagringar etc. Idag finns sex kända allergen hos hund. Mängden allergen som förorsakar allergi skiljer mer mellan olika individer än mellan olika raser. Stämmer också väl överens med de allergiker jag pratat med och varav en ägare säger sig reagera mot en men inte de andra två av familjens tre hundar. Alla tre av samma ”allergivänliga” ras.

Testkit för päls och saliv från allergenius

Forskning pågår för att försöka få fram ett vaccin som i framtiden kan komma att stävja pälsdjursallergi. Ett besked som måste låta som himmelriket för alla pälsdjursälskare som vill men inte kan vara i sällskap av pälsdjur. Idag finns möjlighet att testa vilka allergen den egna hunden bär på och samtidig bidra till forskningens fortsatta rön och resultat. Koi har lämnat sitt bidrag genom borstprov från nacke och ljumske samt ett salivprov. Om två till fyra veckor får vi besked om och eventuellt vilka allergen Koi bär på. Besked som också kan vara till stor hjälp och som gör att hund och människa båda kan testas inför ett eventuellt hundköp – allt för att undvika en för alla parter tråkig och ledsam omplacering.

Mer om forskning och allergentest finns att läsa på www.medi-tec.se
Comments

Är det inte KÄRLEK, så säg!

Barbet Bianca i varma famnen på barnet Maja

Då och då dimper det ner frågor om mina erfarenheter av Barbet Koi. Intresserade frågor som rör t ex rasen och valpköp. Att fråga är viktigt och visar inte bara på ett intresse utan också på ett sunt ansvar som bör uppmuntras. Det finns inga dumma frågor och alla frågor söker ett svar även de som inte kan besvaras. Jag har långt från svar på alla frågor men jag kan efter bästa förmåga försöka förklara varför.

Jag delar gärna mina erfarenheter men att svara på mail tar sin lilla tid. Så när jag fick min senaste läsarfråga så kom tanken om att skriva ett långt och uttömmande svar som jag publicerar öppet så finns den tillgänglig för alla intresserade att ta del utav och jag slipper upprepat skriva om samma egna erfarenhet med Barbet Koi. Tack Kajsa för Ditt mail med frågor och medgivande att dela med fler. Frågor som dessutom gav mig en funderare och en idé till en ny artikel. Intresserade hittar Kajsas frågor och mitt svar i en lång artikel under fliken KoiPeace. Skrivet ur mitt perspektiv som valpköpare och numera hundägare. Bilden ovan på två glada och kramgoa vänner har jag lånat till Kajsa för visning och till glädje för oss andra. Stort tack till fotografen och inte minst till de två glada.
Comments

God fortsättning

Barbet Koi med skägg i stiliserad närbild

Stormarna tycks avlösa varandra. Först ut var en rasande Svea och idag är det Egon som sliter och drar i trädtopparna. Det är regnigt och blött och vi får noga planera våra skogspromenader för att hålla oss ifrån nedfallna träd och grenar. Varken Mac, Koi eller jag tycker att det är trevligt när vinden för oväsen och när diverse föremål får fart och oväntat kommer flygande i vår väg... så promenaden idag blev kort och jag fick hålla hårt i hatten. Kameran är också i blåsväder så vi håller oss till vårt gamla fotobibliotek.
Comments