Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Till mor och far

Barbet Koi i stiliserad bild 2014

Du ska hedra Din Mor och Din Far. Idag hälsar Koi och skickar en hyllning till dem båda.

Barbet Clyde aka Cooper de la serve de la chapeller d'Alexandre sittandes på brygga som möter Öresund

Vi börjar med Far Clyde (Cooper de la Serve de la Chapelle de Alexandre) som förra torsdagen, den 26 juni, fyllde sju år. Ett stort Grattis önskar Koi - Clyde Jr och vi. Hoppas att dagen bjöd på en och annan extra godsak. Far Clyde bor också i Skåne men är född i Frankrike och är från en stor kull på hela 10 syskon som är sprida över världen. Clydes uppfödare Mme Elaine Fichter har hyllat Farmor Coccolina (Ermengarda) och hennes stora C-kull tillsammans med Ungaro de la Perte aux Loups i en artikel som finns att läsa här. Intressant läsning om man är nyfiken på Barbeten och dess märkliga historia.

Barbet Tova liggandes på sommarens klöveräng

Ett stort Grattis går också till Mor Tova (Clayhill Eponine) som idag fyller fem år. Mor Tova som bor på Åbyfjordens Kennel har i dagarna precis nedkommit med sin andra kull på hela nio nya små valpar. Mor Tova kommer från Kennel Clayhill i Skåne och är dotter till Axa (Ludde Lumps Desiree Delight) och Merlin (Batterikullens Camelot). Även denna kull var stor och Mor Tova har ytterligare 7 syskon inom Sverige. Mor Tova som har bråda tider kan idag fira i dubbel bemärkelse med både födelsedag och valpar.
Comments

Längtan

Barbet Koi blickar längtande ut mot havet

Det är med mycket längtan och alltför lång väntan i att bli av med kopplet. När vi närmar oss stranden blir bägge hundarna ivriga och vill omedelbart bli fria och lösa. Det vänds blickar en mot oss och en mot havet. Men först måste matte kolla av strandängarna och stranden så att det är kanin- och hundfritt. Och denna procedur ser likadan ut varenda gång vi närmar oss badet. Fritt Spring är hundarnas motto! Mitt är detsamma men med tillägget under ansvar - så det blir mycket av träning i att lägga band på sin iver. Det går och belöningen är nära!

Barbet Koi med kompis Mac ber snällt om att slippa kopplet för att ägna sig åt fritt spring
Kompis Mac rullar sig i sandenBarbet Koi strosar i sanden på stranden
Barbet Koi ståtlig stående i sanden på stranden
Comments

Skön Midsommar!

Barbet Koi och kompisen Mac hälsar glad midsommar 2014
En riktig härlig Midsommar önskar vi våra läsare och hoppas att det blir sol och sommarvärme med god mat och gemenskap. Jag skulle försöka göra mig till och ta lite Midsommarkort på grabbarna Bus men det var inte det lättaste. Jag är inte den som tycker om att spöka ut hundar i kläder och attiraljer men en midsommarkrans på huvudet kunde jag tycka vara passande helgen till ära. Men den åsikten delades inte av de bägge herrarna. Slutligen blev det i allafall en Midsommarhälsning från dem var. Skön Midsommar!

Mac vill inte ha sin midsommarkrans
Kompisen Mac protesterar och vill inte ha sin midsommarkrans

Mac visar tydligt vad han tycker om denna knasiga fotosession...

Kompisen Mac med midsommarkrans runt halsen
Liggande Barbet Koi med midsommarkrans på huvudet
Comments

Ombytta roller

Barbet Koi i fullt spring i havet med gul boll i mun
Barbet Koi apporterar kul boll från havet och kompis Mac tittar på
Barbet Koi apporterar gul boll vid havet kompisen Mac vill gärna vara med

För två år sedan stod eller snarare låg Koi och väntade när Mac simmade ut och hämtade det apporterade föremålet. När Mac angjorde strandkanten stod Koi beredd att ta över apporten och springa till kasthanden för att inhämta belöningen. Mac var otroligt generös och överlämnade snällt apporten till den ivriga nykomlingen. Idag ser det annorlunda ut. Koi är alltid först i havet, inhämtar alltid själv, först tillbaks och deltar inte längre i någon apportstafett. Så numera är det två apporter som gäller - en till dem var för deras respektive förutsättningar.

Kompisen Mac hittar en egen träpinne på stranden som kan vattenapporteras
Valpen Koi studerar intensivt när kompisen Mac vattenapporterar
Kompisen Mac anländer stranden efter simtur för hämtad apport. Barbet Koi vill gärna delta
Barbet Koi tar över den av kompisen Mac hämtade apporten stafett apport
Kompisen Mac hämtar Valpen barbet Koi tar över i denna stafett apport
Valpen barbet Koi sittande på stranden med havet i bakgrund

Då ovan beskrivna utspelar sig var Koi bara 18 veckor gammal. Sedan dess har han blivit ordentligt mycket större, snabbare, simkunnig och klarar utan hjälp hela momentet i apporteringen. Fortfarande lika bedårande söt som sin snälla kompis Mac. Nu när Mac tycker Koi är färdigskolad...så är han inte heller intresserad av att överlämna någon apport till Koi som vackert får lov att invänta sin tur.

När barbet Koi blivit vuxen är inte länger kompisen Mac benägen att lämna över den apporterade gula bollen
Comments

Ögonkontakt

Barbet Koi söker i närbild ögonkontakt med matte

Att få Koi att hålla kvar fokus på mig är ett av mina mål med våra nu aktuella träningsstunder. Att kunna strunta i alla störningsmoment som finns runt omkring. Det är inte det enklaste och fordrar för dagen att jag har något väldigt kul eller himla gott att erbjuda för att unge herrn ska hålla blicken enbart på mig och inte studera allt annat i vår omgivning. Det händer ibland att jag kan finna min spegelbild i ögat hans även då både godis och boll saknas. Men om något intressant i närområdet pockar på uppmärksamhet vandrar blicken med lätthet från mig till något helt annat...

Kopplad sittande på stranden tittar Barbet Koi längtande på andra hundar som får springa fritt
Comments

Flitig och engagerad

Barbet Koi Olsson apporterar på Åhus strand.

Kois absoluta glädjestunder är att hämta in kastade föremål...och främst då sin älskade boll! Detta är en aktivitet som han med oförtruten glädje kan sysselsätta sig med, outtröttligt, som jag ser det, hur länge som helst. Bollen kan han komma och lägga i knäet på mig när jag sitter djupt försjunken i skärmen med arbete och han tycker att det är dags för kroppsaktivering. Så när ”flytbollen” plockas fram, är han i sjunde himlen och till och med bilåkningen som inte tillhör favoriterna blir lättsamma när fordonet rullar till en hägrande strandaktivitet.

Mac har sin egen liten mindre boll och är också engagerad. En stund. Sen tycker han det är roligare att snusa runt bland hundbadets alla dofter. En aktivitet som också tar vid för Koi, när bollarmen domnat och inte längre orkar kasta fler bollar.

Barbet Koi är ivrig...Kasta bollen så jag kan hämta!
Barbet Koi i havet med sin gula boll i mun
Stranden har besök av Barbet Koi med gul boll i mun
Mac har bollen som Koi gärna vill ta över
Hunden Mac Olsson bland sand och tång
Comments

Inofficiellt

Barbet Koi erhöll en BIR-rosett och hederspris på den inofficiella utställningen på Åhus Brukshundklubb kompisen Mac grattar

Idag har det varit inofficiell utställning på hemmaklubben Åhus brukshundsklubb. Eftersom det är vår officiella klubb så har vi givetvis deltagit. I ett inbjudande sommarväder och nyklippta gräsplaner och bland massor av hundar tillbringade vi vår lördagsförmiddag. 76 hundar av varierande ras visades upp i två ringar i vilka Ingrid Andersson och Carin Weibull dömde. Kois resultat blev ett BIG 2 och ett riktigt gott uppförande som gjorde matte extra stolt idag. Lille Mac fick stanna hemma och blev förstås mäkta glad när Koi kom hem, så han fick förstås första pris i glädjefnatt och får sitta främst på dagens uppvisningsbild.
Comments

Som ringar på vattnet

Barbet Koi vid havet med sin gula flytboll

Koi apporterar sin boll med stor glädje och iver när vi är vid stranden. Han är otroligt fokuserad och är i samma stund som bollen far i väg redan i vattnet. Med en hastighet som gör att han ibland påminner mig om de små insekterna som kallas skräddare, vilka kan fördela tyngden på sina långa ben och springa på vatten genom vattnets ytspänning. Det är ögonblicksbilder... men snabbt går det i vilket fall och han är över, på och i vatten. Ringarna på vattnet växer sig snabbt stora och möter varandra i vattenkaskaderna som uppstår efter Koi. Ringarna försvinner lika fort och när Koi åter placerar bollen i bollhanden är det inte långt till alla nya ringar som ska rulla ut och försvinna i havet. Vattenglädje tror jag bestämt och är helt övertygad när jag åter ser silhuetten av Kois bakdel försvinna mot horisonten.

Barbet Koi tar ett jättskutt ut i böljan blå
Som en skräddare som springer på vatten ytan nästan som här när Barbet Koi hämtar sin gula boll
Barbet Koi skuttar fram på vattenytan
Barbet Koi flyger över vattenytanBarbet Koi närmar sig målet i vattnet - den gula flytbollen
Barbet Koi apporterar sin gula boll som kastats ut i havet
Barbet Koi har snart fångat bollen i böljan
Det forsar vatten runt Barbet Koi
En laddad Barbet Koi gör sig redo för nästa bollhämtning
Comments

Härliga sommartid!

Lupiner i blom på Nisses åker i Tromtesunda

Naturen visar sig som om det vore midsommar...är i sitt högflor och det är bedövande grönt och vackert. Vi får passa på att njuta av blomsterprakten och det vackra vädret. Vid vår strandpromenad i går så var till och med det kalla Åhusvattnet riktigt badvänligt till och med för mig och inte bara för hundarna våra.

En sittande blöt Barbet Koi i sanden på Östra Sand
Barbet Koi och kompisen Mac inspekterar på marknivå
Comments