Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Vinterbadare

Barbet Koi plaskar i februaris kyliga havsvatten

Barbet i sitt rätta element - iskallt januarivatten. Med skyddande underull och i tät ullig päls så stör inte det kalla vintervattnet herr Olsson. Det plumsas utan pjåsk – rätt i. Detta är sista vinterbadet i lång päls. Veckan ska tillbringas med pälsvård och det är borstning och klippning närmast på schemat. Därefter ett värmande duschbad, som inte är lika uppskattat, innan herren åter får gå i det kalla. Vilket med all sannolikhet blir snart...men inte riktigt lika långhårig fast nästan lika mycket fördelaktigt skyddande och ullig päls...eftersom då jag efter noggrann utredning är en extremt snål klippare.
Comments

Nytt År – Nya Möjligheter!

Efter förra årets presenterade och trassliga historia är det än mer angeläget att tala om våra möjligheter så jag repeterar en gammal artikel som tål att upprepas ofta.

Barbet som joker i kortleken

MED JOKER PÅ HAND – ett wildcard med möjlighet påverka. Handlar framtiden enbart om spelets ödesmättade tur eller otur? Vinna eller försvinna?


Med omsorg, kunskap och utbildning har också en utrotningshotad ras hopp om en ljus framtid och särskilt rasen barbet. Barbet har en mycket komplex historia där flera olika raser mixats och matchats för att forma det resultat som ses i dagens barbet. Hos barbet finns det registrerade och kända korsningar men det finns också dolda som ännu inte är fullt kända. Dessa olika korsningar har medfört stor genomslagskraft i en begränsad raspopulation men som samtidigt bidragit till att det också ges större fördelar som möjligheter inför framtiden jämfört med många andra hundraser i en begränsad population där inavelsproblematiken har försämrat oddsen för en god rasutveckling.

Om vi förvaltar och förmedlar vetskapen om dessa korsningar med sans och förnuft ges också möjlighet att påverka rasens framtid genom en medveten och omsorgsfull selektion. Förvärvad och formulerad kunskap innebär också att vi med omsorg förvaltar arvet till kommande generationer. Vi ges möjlighet att sammanställa en nödvändig och rättvis bild av rasens nuvarande status. Med kunskap och utbildning kan vi värna om rasens hälsa och funktion såväl som dess rastypiska företräden. Kunskap som dessutom kan ge en efterfrågad förklaring till dagens påtagliga variation inom rasen. Ur samma kunskap kan vi också finna vägar för att åter närma oss en mer homogen bild för rasen och samtidigt bidra till en för rasen allt mer träffsäker förutsägbarhet.

Vårt övergripande och gemensamma mål – att värna om hundrasen barbet – handlar om att spela givna kort väl i en allt mer spelgalen värld. Genomtänkt, strategiskt och målinriktat i ett omfattande samspel. Ett spel där vinsten inte handlar om tur, berömmelse och pengar utan i vissheten om att vi gjorde vårt allra bästa för att dela med oss av vår egna högvinst till framtida ägare – Livet med barbet!
Comments