Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Kvällspromenad

Barbet Koi i kvällsljus

Jag är en sommarmänniska som glädjs av våra långa ljusa och ljumna kvällar. Med på den långa kvällspromenaden tar jag både Koi och kamera som också de blir glada av att fokusera på allehanda objekt som vi möter på vår väg framåt. Vi tar det i maklig takt och då och då stannar jag till för att bara njuta av stunden och ibland också för att med ett fotografi föreviga den. Tar jag för lång tid på mig i fotograferandet så stannar Koi, som går först, också upp och vänder snart på sitt huvud som om han med undran i blick ställer frågan ”Kommer Du Snart Eller Ska Jag komma Till Dig?”
SKÖN MIDSOMMAR!

Barbet Koi håller koll bakåt så att matte hinner med
Barbet Koi på sommaräng
Comments

Apportsök

Med nosen i backen söker Barbet Koi den gömda apporten

Vårens och försommarens roligaste och mest givande upplevelse alla kategorier, har varit apporteringskursen. Kursen där vi drillats av de båda erfarna hundägarna och jägarna, Jonas och Håkan. En lärorik kurs med många och varierande träningsmoment i olika svårighetsgrad. På land såväl som i vatten. På öppna fält som i skogens gläntor och i djupa små gölar. Det har varit härliga naturupplevelser i sol som i ösande regn. Vi – alla lika taggade kursdeltagare – har inhämtat ny kunskap och erfarenhet och tillsammans har vi haft himla kul. Inte minst Koi som är i sitt esse när han får apportera. Vi återkommer i ämnet...för just nu ligger vi i hårdträning inför kursavslutning som redan är nästa vecka. Sök apport!

Barbet Koi fann apporten och är redan på väg tillbaks
Barbet Koi med pälsbeklädd apport
Barbet Koi väntar på att matte ska ta emot
Comments

Maktspel och vinstintresse

Barbet en joker bland rashundar


MED JOKER PÅ HAND – ett wildcard med möjlighet påverka. Handlar framtiden enbart om spelets ödesmättade tur eller otur? Vinna eller försvinna?

Med omsorg, kunskap och utbildning har också en utrotningshotad ras hopp om en ljus framtid och särskilt rasen barbet. Barbet har en mycket komplex historia där flera olika raser mixats och matchats för att forma det resultat som ses i dagens barbet. Hos barbet finns det registrerade och kända korsningar men det finns också dolda som ännu inte är fullt kända. Dessa olika korsningar har medfört stor genomslagskraft i en begränsad raspopulation men som samtidigt bidragit till att det också ges större fördelar som möjligheter inför framtiden jämfört med många andra hundraser i en begränsad population där inavelsproblematiken har försämrat oddsen för en god rasutveckling.

Om vi förvaltar och förmedlar vetskapen om dessa korsningar med sans och förnuft ges också möjlighet att påverka rasens framtid genom en medveten och omsorgsfull selektion. Förvärvad och formulerad kunskap innebär också att vi med omsorg förvaltar arvet till kommande generationer. Vi ges möjlighet att sammanställa en nödvändig och rättvis bild av rasens nuvarande status. Med kunskap och utbildning kan vi värna om rasens hälsa och funktion såväl som dess rastypiska företräden. Kunskap som dessutom kan ge en efterfrågad förklaring till dagens påtagliga variation inom rasen. Ur samma kunskap kan vi också finna vägar för att åter närma oss en mer homogen bild för rasen och samtidigt bidra till en för rasen allt mer träffsäker förutsägbarhet.

Vårt övergripande och gemensamma mål – att värna om hundrasen barbet – handlar om att spela givna kort väl i en allt mer spelgalen värld. Genomtänkt, strategiskt och målinriktat i ett omfattande samspel. Ett spel där vinsten inte handlar om tur, berömmelse och pengar utan i vissheten om att vi gjorde vårt allra bästa för att också framtiden ska få ta del av vår högvinst – Livet med barbet!
Comments