Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Håll dialogen levande

Text


Om informationen som ges inte är korrekt och tillförlitligt förankrad då blir informationen helt värdelös.

Det krävs kurage och uppfinningsrikedom att våga stå upp för sig själv och sin utsatthet. Nytänkande och kurage visar den hundägare som blev grundligt lurad. Hundägaren som vill förstå, lära och som vågar ställa frågor. Hundägaren som nu dokumenterat sin erfarenhet i en film om två delar. En dokumentär som visar oss en vidrig handel med smuggelhundar. Programmen visades nyligen på svt 1 under temat dokument inifrån och heter - ”Älskade smuggelhund”. Inte bara vågar valpköparen ställa frågor utan törs sig också på att visa sin egen och med det också den stora sårbarhet som vilar hos oss människor när vi blint och i god tro förlitar oss till det som sägs.

De flesta av oss handlar med gott uppsåt och hoppas således också att omgivningen är lika ärlig som god. Tyvärr ett önsketänkande. Det finns rötägg och de är vitt spridda inom alla kategorier och områden. Vissa rötägg är väl införstådda med sin verksamhet och vinstgivande bluff emedan åter andra i sin tur är satta att agera som vinstdrivna idioter just därför att ingen mäktar med att fånga upp dem och ställa dem till svars. Programmen om smuggelhundar visar med tydlighet just på vikten av att vara en besvärlig och frågvis valpköpare. Programmet visar också varför inte ens den godaste och väl belevade människan är tillförlitlig om densamme också saknar kunskap och data för att kunna verifiera det som sägs och utlovas.

Diskussioner kring tillförlitlig information och verifikation är ett ämne som tål att repeteras och dialogen bör ständigt hållas flytande och aktuell. Ställ frågor och krav! Stålsätt Dig för att inte luras av arrangerade sköna bilder, smicker, bedjande valpögon och sockersöta meningar. Be om att få hela spektrat serverat i sitt rätta sammanhang. Förhåll Dig alltid kritisk. Läs på och lär Dig att formulera argument utifrån svaren Du får, för att på så sätt göra livet surt för lurendrejare deras bedrägliga verksamhet. Om ingen köper smuggelhundar finns det heller inga pengar för de hänsynslösa smugglarna och marknaden kan ebba ut för att självdö. Det stora problemet är som alltid att klura ut vem som är trovärdig och vad som är sant eller falskt. Var uppmärksam, frågvis och kräv verifikation!

Ber säljaren Dig att dra åt fanders med dina frågor då är det bara att vara tacksam för att istället söka vidare efter en seriös uppfödare och säljare som är mån om både valpen som att svara på Dina frågor om den.

Med delad, väl förankrad och informativ upplysning så kan vi lära oss av varandras uppriktiga erfarenhet för att tillsammans bli bättre på att tackla lögn och bedräglig handling.
Comments