Barbet Koi & Neo Mahler

Barbet Moderne och Vieux Griffon Barbet

Hundens vecka

Hundens vecka 2020 på Åhus brukshundklubb

Det är hundens vecka! Så vi var flera att samlas på vår lokala klubb under måndagskvällen. De flesta för att testa olika prova-på-aktiviteter men också vår grupp som redan förra måndagen påbörjade en fortsättningskurs i lydnad. Klubben och hundens vecka kör däremot aktiviteter veckans flesta dagar och bjuder såväl hund som dess förare att delta och prova på olika grenar och moment. Ett välkomnande och rikligt smörgåsbord i många och olika aktiviteter står uppdukat för oss och våra hundar. Sätt kopplet på och ta hund och tillfället i akt för ett kul och inspirerande besök hos Din lokala brukshundklubb.

Therese och hennes ståtliga rottweiler pojke
Vår tränare Therese lägger ribban högt och visar med egen hund hur olika moment bör utföras.

Smörgåsbord för våra hundar
Kvällens dignande smörgåsbord…

Ett smarrigt smörgåsbord dukade också vår tränare upp för oss i lydnadsgruppen. Idag skulle det tränas stadga, inkallning och impulskontroll. I en ruta på 10x10 meter tillhandahölls allt från köttbullar, bollar, allsköns leksaker och träningsredskap till två styck fat till bredden fulla av koskit. Genom denna ruta av allehanda dofter och lockelser skulle vi träna inkallning med våra hundar. Hunden lämnas sittande på en sida av rutan emedan föraren går över till den andra för att därefter kalla till sig sin hund. Hunden som helst ska komma direkt till sin förare utan att inspektera eller käka på någon eller tugga på flera av alla uppdukade frestelser.

Hundträning på Åhus Brukshundklubb
Bollen lockade allt för mycket…men med övning kommer färdighet och nästa gång lyckas det bättre.

inkallning på Åhus Brukshundklubb
Hundträning på Åhus Brukshundklubb
Hundträning på Åhus Brukshundklubb
Hundträning på Åhus Brukshundklubb
Vi som står runt och väntar på vår tur funderar stort hur vi ska ta oss an kvällens utmaning.
I coronatider väl utspridda men i våra hundaktiviteter är det ju också så som vi vanligtvis tränar.


För någon blir lockelsen för stor andra klarar det galant och jag funderar febrilt hur jag ska få en ständigt hungrig, leklysten, nyfiken och sniffande Neo Mahler utan stopp genom denna avancerade ruta. Vi har gjort något liknande förr och Neo har då kvickt som ögat snott med sig något som låg nära till mun under sin väg till mig. Jag får ta till min redan beprövade nödlösning. Jag kallar in och vänder ryggen mot Neo och springer allt vad benen bär i riktning framåt och hoppas stort på att Neo ska välja att följa efter mig istället för att stanna vid alla uppdukade godsaker. Strategin var rätt och Neo Mahler tog sig utan stopp igenom rutan. Säkert undrande vart knasiga matte var på väg nu när vi lämnar allt det goda och spännande bakom oss. Men jag hade en snabb och väntande belöning och det blev mycket beröm, lek och köttbulle för hans väl utförda bedrift. Han klarade till och med, fast med nöd och näppe, i min ständiga påminnelse att också sitta kvar på plats i mitten av rutan allt emedan jag fotograferade.

Efter smörgåsbordet väntade fler övningar som platsliggning i grupp och linförighet genom att sansat och samlat gå fot i koppel. Budföring, där hunden skickas ut till en annan mitt emot stående person på kommandot ”marsch” och därefter från sittande position återvända till sin förare på samma kommando. Vi skulle också träna momentet ”runda” där hunden på kommando ska sändas ut för att själv ta sig runt ett anvisat objekt som en kon, stolpe, sten eller ett träd för att sedan återvända och sätta sig hos sin förare.

Barbet Neo Mahler tränar stadga och impulskontroll
Barbet Neo Mahler i lydnadsträning på Åhus brukshundklubb
Hundträning på Åhus Brukshundklubb
Många skratt i roliga men mariga utmaningar och bra jobbat allesammans. Vi syns igen nästa måndag och det är inte utan att jag undrar vad Therese klurar ut som moment inför nästa veckas övning. Samtliga canipage i gruppen kunde efter kvällens skolade träning ta välförtjänt vila och sussa väldans gott.
Comments